Alejandro Amenábar
Altres mons serien possibles si la humanitat, en moments claus de la Història, s’haguera decantat per solucions diferents a les que va prendre. Això és la primera idea que es pot traure una vegada has vist Ágora, l’última pel·lícula d’Alejandro Amenábar. I tot queda dins de l’àmbit de l’ésser humà: l’egoisme, l’ànsia de poder, la por, l’odi i, també, la generositat, l’ànsia de saber, l’estima, la manca de por...
Aquesta idea es desenvolupa en una història concreta d’un lloc del planeta (o caldria dir de l’univers?), Alexandria, en un moment determinat, el segle IV d.C., un temps de canvis, de lluites, d’intercanvis, d’enriquiments culturals i espirituals, d’empobriments civilitzadors i de misèries humanes.
I això és el que Amenábar ens ha volgut contar a través de la vida d’Hipàtia, un personatge carregat de voluntat de saber i de compartir, de respectar i d’aprendre, però que va haver de viure enmig d’una tempesta d’ideologies i de creences els representants de les quals no trobaren més camí que la imposició del seu credo o l’aniquilació dels altres. I això no era un bon caldo de cultiu per a la nostra heroïna.
Des del punt de vista de la història contada, no es tracta d’un drama sentimental per fer-nos traure la llàgrima fàcil (tot i que hi ha moments emotius i emocionants); ja ho hem dit, es tracta més de fer-nos pensar, de mirar-nos des de fora (fins i tot des de fora del planeta). Hi ha molts plans que mostren els personatges des de darrere: nos els acarem, els acompanyem per les seues vicissituds.
També hi ha el plaer, el gaudi per comprendre: el luxe del coneixement en el moment de produir-se. Això se’ns mostra a través de la protagonista i dels seus deixebles. Pensar, descobrir, errar, tornar a pensar... Hipàtia renuncia a moltes altres coses per aquest gaudi; tria com a emoció i sentiment suprem el saber, fet que li ocasionarà no poques desgràcies.
Tècnicament, cal dir que la reproducció d’Alexandria ens fa viure en aquella ciutat mítica com si fóra la ciutat real que va ser, a peu de carrer; sí, és clar que podem observar els temples, la biblioteca, el far, l’àgora... però també podem tastar la seua pols, l’olor de la misèria, de la mort, dels teixits cremats, de la sang vessada.
Per concloure, només caldria afegir un comentari: Amenábar sempre havia començat els seus films des del negre (com si ens diguera que del no res apareixerà la història que ens conta). A Ágora ja no és així. Som al mig del cosmos, dins del qual, en un petit planeta (per molt gran que siga per a nosaltres, des d’aquest punt de vista és petit), una espècie pretensiosa (la humana) fa i desfà moltes vegades sense entendre com ni per què i sense ser capaç de veure que, en aquest veïnat que és l’univers, no som tant; i, sobretot: si mirem serenament enrere, potser siguem capaços de fer-ho ara (i més endavant) millor.
Francesc Martínez
0 comentaris