El professor del Camp d'Aprenentatge Montsec del Centre d'Observació de l'Univers d'Àger, Josep Maria Bosch, va descobrir el 16 de setembre des del seu observatori particular de Santa Maria de Montmagastrell (Lleida) un nou asteroide, que ha resultat ser el més pròxim i perillós per a la Terra.

Quan va observar el punt movent-se al cel, va enviar les dades al Minor Planet Center de la Universitat d'Harvard, que després de sis dies de seguiment, el batejaren amb la denominació 2009 ST19. Es tracta d'un Apol·lo, un tipus potencialment perillós per al planeta ja que la seua òrbita s'entrecreua amb la de la Terra. És un asteroide d’aproximadament un quilòmetre de diàmetre que està acompanyant estos dies la Terra, en paral·lel a una distància d'uns 600.000 quilòmetres, i ho seguirà fent durant una setmana més, fins que les seues òrbites se separen. En aquest acostament, que se suposa no ha sigut l'únic, és quan ha estat descobert per l'astrònom espanyol.


Encara que l'estudi de la seua òrbita és encara molt incomplet, ja que va ser observat per primera vegada el passat 16 de setembre, ha sigut inclòs en la llista d'asteroides potencialment perillosos, l'òrbita del qual s'encreua amb la de la Terra. Els primers càlculs indiquen que l'acostament més perillós del ST19, que dóna una volta al Sol cada 3,6 anys, es produiria en 2038, però és una data que pot variar cap avant o cap arrere. L'últim antecedent semblant es remunta a 1937, quan l'asteroide Hermes va amenaçar la Terra passant a 750.000 quilòmetres del nostre planeta.


Ara, l'actual acompanyant celeste, que està a menys de dos vegades la distància fins a la Lluna, serà observat per multitud d'astrònoms aficionats al llarg de diverses setmanes per a refinar les dades de la seua òrbita, i es vigilarà ja per sempre, encara que s'allunye la sospita que pot col·lidir amb el nostre planeta en un futur pròxim.

Publicat en diumenge, 27 de setembre del 2009
categories: edit post

3 comentaris

  1. Molt interessant, ho mostraré als meus alumnes de 4t, de diver

     
  2. Aques article me'l va enviar Francesc Campos i jo el vaug comentar amb els alumnes d'astronomia.

     
  3. Anònim diu:
  4. aixo es tot mentira

     

Publica un comentari a l'entrada

Cercar

Darrers comentaris

Fórmules