A la sessió plenària del 18 de gener de 2008 l’Ajuntament de la vila d’Albalat va proposar el nom de SUCRO a la Conselleria per a l'IES d'Albalat de la Ribera, per tal com, d’una banda, és un topònim que pot englobar tots els pobles usuaris de l’institut i, de l’altra, algunes hipòtesis historicoarqueològiques suggereixen que és a l’Altaret de la Vint-i-vuitena on podria haver estat situada la ciutat desapareguda de Sucro o alguna de les seues dependències.

  L’antiga Sicana apareix en dos textos del segle V a C., un dels quals (Avien., Ora 479-480) ens permet la localització d’aquest enclavament indígena iber (més concretament edetà*) en un lloc elevat a la vora del Mediterrani, junt a la desembocadura del riu homònim, l’actual Xúquer.

  Des de l’arribada dels romans a la Península Ibèrica, el riu i la ciutat apareixen davall el topònim de Sucro. Després d’un minuciós estudi de les fonts literàries, històriques i geogràfiques, en què apareix citada la ciutat, es cataloguen els diferents jaciments arqueològics descoberts en les ciutats d'Alzira, Albalat de la Ribera, Cullera i Sueca, que tradicionalment han defés ser el solar que va albergar l’antiga Sucro. S’estudien els materials recuperats, tot això seguit d’un estudi toponímic i un catàleg de documentació epigràfica, referents a les dites ciutats.

  Acabada la revisió de totes les fonts, la majoria dels estudis (entre ells alguna tesi doctoral) conclouen que l’antiga ciutat indígena, coneguda pels grecs com Sicana i com Sucro oppidum pels romans dels segles III-II a C, es trobava ubicada a la part alta de la muntanya de Cullera (l’Alt del Fort), el Portum Sucrone dels itinerària més tardans es corresponen amb l’Illa dels Pensaments, en el Far de Cullera, mentre que la mansió romana (posada oficial en una calçada romana) Sucronem, que apareix a la majoria dels itinerària d’època imperial, va estar situada a Albalat de la Ribera (concretament a l’Alteret de la Vint-i-huitena).

* Edetània ocupava un lloc geogràfic privilegiat, estenent-se per gran part de l’actual Comunitat Valenciana. Esta circumstància va fer de la regió un lloc clau en l’equilibri de poders de l’època, en què Roma i Cartago lluitaven pel domini del Mediterrani.

Publicat en diumenge, 6 de setembre del 2009
categories: edit post

Cercar

Darrers comentaris

Fórmules